Met nationale weermonitoringsystemen kunnen in landen met moessonregens catastrofes worden vermeden. Hoewel de componenten beschikbaar zijn om een adequate oplossing te implementeren, blijken veel oplossingen in de praktijk niet zo efficiënt te functioneren. Veelal ligt een gebrek aan kennis bij de eindgebruiker en installateur aan de basis. Met de ThingsPro Suite brengt Moxa echter dé oplossing …
Weermonitoringsystemen kunnen veel menselijke drama’s en catastrofes vermijden. Door de bevolking tijdig te waarschuwen voor noodsituaties (zoals zware moessonregens die aanleiding tot overstromingen en/of aardverschuivingen kunnen geven) is het immers mogelijk om voldoende snel te evacueren. Heel wat landen, zoals deze met moessonseizoenen, investeren dan ook in dergelijke oplossingen. Karel Mus, zaakvoerder van Technolec, dat in België de producten van Moxa verdeelt: “Het is echter niet alleen in landen waar extreme weersomstandigheden dagelijkse kost zijn dat weermonitoringsystemen hun nut hebben. Ook hier in België is dit belangrijk. Denk maar aan Pukkelpop, of de extreme droogte in mei en juni dit jaar, waar een betere monitoring van het grondwater zijn belang had kunnen hebben. Het is echter essentieel dat het systeem op de specifieke behoeften van het land en zijn gebruikers wordt afgestemd. En helaas wringt daar vaak het schoentje. Maar er is nog meer. Aangezien de weerstations zich vaak in afgelegen gebieden bevinden, is het niet zo evident om ter plaatse onderhoud uit te voeren of falingen te verhelpen. Dit moet van op afstand kunnen gebeuren, wat niet altijd het geval is. Een andere uitdaging is dat gebruikers van industriële automatisering niet allemaal in staat zijn om een lichtgewicht WAN-protocol te implementeren dat het datagebruik reduceert. Hetzelfde geldt voor het vertalen van de industriële protocollen naar een IT-gebaseerd protocol en vice versa. En precies dat is nodig om van op afstand een I/O signaal te activeren.”
ThingsPro Suite als ultieme oplossing
Met de ThingsPro Suite van Moxa zijn al deze problemen echter van de baan. “Op de UC-8112 datagateway kan deze ThingsPro Suite worden geïnstalleerd, waardoor de UC-8112 met drivers voor onder meer de ioLogik E1242 remote I/O module is uitgerust”, vertelt Mus. “Wanneer deze driver is geselecteerd, zullen alle I/O’s beschikbaar zijn voor het dataloggingprogramma dat moet worden gebruikt. Producenten van weer- of andere monitoringsystemen kunnen die logginglogica ontwikkelen die de overheden wensen, en daarbij de MQTT en SSL tunneling API gebruiken om de data naar en van de centrale site te sturen. MQTT is trouwens een bewezen protocol dat wordt gebruikt in veel mobiele toestellen om de kosten voor draadloze connectie te reduceren. ThingsPro zorgt bovendien voor een automatische dataconversie naar en van de database. Daardoor kan de software van de eindgebruikers gemakkelijk de API’s van ThingsPro gebruiken om data van de afgelegen sites te lezen en om data daarheen te schrijven. De functionaliteit van ThingsPro om toestellen te managen, zorgt er tevens voor dat de systeembeheerder van op afstand toegang tot de datagateway UC-8112 en de remote I/O module ioLogik E1242 krijgt om de goede werking van de toestellen te controleren en ze opnieuw op te starten in geval van faling.”